6
sep
2024
Månadsbrev, Nyheter, Sustainable
MÅNADSKOMMENTAR SUSTAINABLE FRONTIER – AUGUSTI 2024

BRA AKTIEVAL HJÄLPTE FONDEN SLÅ INDEX UNDER AUGUSTI

Fonden steg 0,1% under augusti, jämfört med MSCI FMxGCC Net TR (SEK) som föll 2,1%, och MSCI EM Net TR (SEK) som föll 2,5%. Den svenska kronan stärktes 4% mot den amerikanska dollarn under månaden, vilket sänkte avkastningen för såväl fonden som jämförelseindex motsvarande. I absolut avkastning var det primärt Bangladesh (+0,7% portföljbidrag) och Filippinerna (+0,3% portföljbidrag) som bidrog positivt, medan Sri Lanka (-0,5% portföljbidrag), och Vietnam (-0,4% portföljbidrag) drog ned den absoluta avkastningen. Relativt index var det primärt avsaknad av innehav i Rumänien (+0,6% portföljbidrag relativt index), aktieval och undervikt i Marocko (+0,5% portföljbidrag relativt index), samt övervikt och aktieval i Bangladesh (+0,5% portföljbidrag relativt index) som primärt bidrog till relativavkastningen under månaden, medan övervikt i Sri Lanka (-0,5% portföljbidrag relativt index), vår position i Turkiet (-0,2% portföljbidrag relativt index), samt aktieval i Vietnam (-0,2% portföljbidrag relativt index) bidrog mest negativt.

Störst enskilt bidrag erhölls från pakistanska National Bank of Pakistan (4% av portföljen), som steg 23%. Aktien steg efter att bolaget redovisat ett oväntat positivt utfall i ett domstolsfall som pågått flera år rörande pensionsskulder till anställda. Vi ansåg redan tidigare att ett betydligt värre utfall var mer än diskonterat i aktiekursen. Efter att det slutliga beloppet fastställts har bolaget möjlighet att återuppta sin utdelning. Näst störst bidrag erhölls från bangladeshiska Brac Bank (2% av fonden). Aktien steg 36%, på optimism kring att Bangladesh bedöms som en mer attraktiv investeringsdestination efter den politiska utvecklingen vi skrev om i föregående månadsbrev. Det tredje största bidraget erhölls åter från filippinska matproducenten Century Pacific (4% av fonden), som steg 5% efter att Filippinerna under månaden sänkte räntan för första gången sedan höjningarna inleddes våren 2022. Störst negativt bidrag erhölls från vietnamesiska REE Corp (7% av fonden) som föll 4% under månaden, och vietnamesiska Airports Corporation of Vietnam (4% av fonden) som föll 8% under månaden. Båda aktierna har uppvisat en stark uppgång hittills i år och nedgångarna var ej föranledda av bolagsspecifika nyheter.

VIKTIGA MARKNADSHÄNDELSER

Filippinerna har lidit svårt under COVID och den efterföljande prisuppgången på råvaror och livsmedel och centralbanken har agerat konservativt för att skydda värdet på valutan. Under augusti genomförde landet dock en första räntesänkning sedan höjningarna inleddes våren 2022. Detta togs emot positivt av aktiemarknaden (+6% under augusti) som är en av de mindre tillväxt- och frontiermarknader som värderas lägst i förhållande till sitt historiska genomsnitt.

Sri Lanka tyngdes av politisk osäkerhet inför valet den 21 september där det fortsatt är tre kandidater som tydligt leder I opinionsmätningarna: sittande presidenten Wickremesinghe (21% i senaste opinionsmätningen), vänsterkandidaten Dissanayake (37%) och mer liberala Premadasa (36%). I augusti publicerades en ny opionsmätning som visade att Dissanayake nu gått om Premadasa och att Wickremesinghe marginellt ökat sitt stöd. Valet av president I Sri Lanka går till så att alla väljer ett förstahandsval och sedan rankar de övriga kandidaterna (andrahandsval, tredjehandsval osv). Om ingen kandidat får 50% av rösterna I första omgången sker en omräkning där även andrahandsvalet för de kandidater som fallit bort räknas. Många av de som röstar på Wickremesinghe kommer sannolikt ha Premadasa som andrahandsval då han upplevs som närmaste Wickremesinghe politiskt. En del av de som röstar på Premadasa kan dock anses göra så för att man vill åstadkomma förändring, och då är det mindre säkert att andrahandsvalet är Wickremesinghe. Att Premadasa tappar i popularitet ses således som oroväckande då det ökar sannolikheten för att politiskt mer oprövade kandidaten Dissanayakes vinner. Oavsett vilken kandidat som tillträder kommer denne behöva sköta relationen med IMF. Klart är dock att aktiemarknaden föredrar antingen Wickremesinghe eller Premadasa, vars politiska agendor är mer förutsägbara.

Den 23 september exkluderas Pakistan formellt från FTSE Emerging Markets index, något som tillkännagavs i början av juli. Detta förväntas föranleda en del ETF-er att sälja sina innehav. Av dessa diskuteras primärt Vanguards ETF vars totala positioner uppskattas uppgå till omkring USD 150 miljoner. Rebalanseringen sker tekniskt 20 september. Givet att detta är information som marknaden haft sedan början av juli bör det inte överraska marknadsaktörer. Historiskt tenderar indexförändringar ge relativt modesta reaktioner. Det återstår att se om så är fallet även denna gång.

Efter tidigare premiärminister Sheikh Hasinas avgång har interimsregeringen i Bangladesh nu tillträtt, ledd av f.d. nobelprisvinnaren Muhammad Yunus. Interimsregeringens inledande mål är att reformera de olika ministerierna och statliga institutionerna innan nya val hålls. Vi såg en lång rad av förändringar under månaden, t.ex. en ny Centralbanksguvernör, en ny chef för bangladeshiska finansinspektionen och en ny chef för börsen. Under augusti månad vidtog interimsregeringen viktiga beslut för att adressera akuta ekonomiska problem (högt betalningsbalansunderskott och hög inflation) för att begränsa den negativa inverkan på ekonomin. För att överbrygga de kortsiktiga underskotten i betalningsbalansen tog regeringen beslutet att söka USD 8 mdr i lån från olika bilaterala och multilaterala organisationer, däribland IMF. Som ett ett led i detta har regeringen föreslagit att utöka IMF programmet med ytterligare USD 3 mdr. Samtidigt har man låtit valutan försvagas för att nå en bättre balans mellan utbud och efterfrågan. Under augusti försvagades takan 2% mot dollarn. Protesterna under juli månad hade en negativ inverkan på varuleveranser, vilket syntes i inflationssiffran för juli där inflationen steg till 11,66%, närmare 2% högre än junisiffran och ett 12-års högsta. Till följd av detta höjde centralbanken styrräntan med 50 punkter till 9%, i linje med IMFs rekommendationer. Vidare har centralbanken indikerat att ytterligare en höjning till 10% är att vänta. Som aktiemarknadens utveckling indikerar förblir dock befolkningen optimistisk och positiv till interimsregeringen. Tålamodet kommer inte vara för evigt, och kan testas vid nya motgångar, men det tycks just nu råda enighet om att Bangladesh funnit en väg framåt.

DISCLAIMER:
Andelar i värdepappersfonder kan både öka och minska i värde, det är därför inte säkert att man vid försäljning alltid får tillbaka investerade pengar. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondens värde kan variera kraftigt pga fondens sammansättning och de förvaltningsmetoder fondbolaget använder. Informationsbroschyren, årsredovisning, halvårsredogörelse, faktablad och övrig information finns på vår hemsida. Du kan också kontakta oss om du vill att vi ska skicka dessa handlingar kostnadsfritt till dig. Har du några frågor är du välkomna att ringa oss på telefonnummer: 08-5511 4570.


Vänligen välj kundgrupp för att fortsätta

Genom att fortsätta använda webbplatsen samtycker du till vår användning av cookies

Tundra har marknadsföringstillstånd för sina fonder i nedan länder. Tundra har dessutom marknads-föringstillstånd för sin diskretionära förvaltning i Danmark. Genom att klicka på respektive land bekräftar du att du är hemmahörande i något av dessa.

Please select investor type before proceeding

By continuing to use this site you agree to our use of cookies

Tundra has marketing licenses for its funds in the below jurisdictions. In addition, Tundra has a marketing license for managing segregated accounts In Denmark. You confirm your jurisdiction by clicking on one of the links below.

Kundgrupp / Investortype:

* Ontario and Quebec